środa, 4 grudnia 2013

W kulinarnym monologu z panem Erykiem Voetenem...

...którego krótka rozprawka o grubości plasterków salami zamieszczona na blogu "The Monkey Cage"  autoryzowanym przez szacowny "The Washington Post" wydaje się być godną odnotowania choćby przez wzgląd na to, że w moim odbiorze traktuje o rarytasie tego gatunku, czyli "salame di asino"...

źródło: "The Washington Post - blog The Monkey Cage"

...choć sam dysponując wyborem wolę akurat cienkie plasterki szynki parmeńskiej, dodam na marginesie, ale...

..."de gustibus non est disputandum", szczególnie o tych, kulinarnych w konwencji nie tylko towarzyskiej - dyplomatycznej też...

...przede wszystkim właśnie jej...

...piszę w rozeznaniu bez cienia wątpliwości, kto przy stole Morza Południowo Chińskiego jest gospodarzem, kto sąsiadem, którego nie wypada do niego nie zaprosić, a kto niechcianym gościem, barbarzyńcą nie znającym zasad wspólnego biesiadowania w tej przestrzeni cywilizacyjnej...

źródło własne T.L. (photo by Mrs. I.O.)

...którego tylko dobry obyczaj nie pozwala przegonić kijem w niepłonnej nadziei tysięcy lat doświadczeń, że tak, jak przyszedł, tak i sobie w końcu pójdzie powodowany nieznośnym dyskomfortem odmienności (...)...