sobota, 29 listopada 2014

...polityczna kuchnia polska na brukselskich salonach...

... czyli "Goldwasser" pod rybkę, tatara z łososia i marynowane śledzie...

"...It certainly looks impressive. Salmon tartare, burbot roulade and pickled herring, a Polish speciality, are already on the table. This, I later realise, is just the warm-up."...

...prezentuje na stronie "The Financial Timesa" w dziale "Life and Arts - Lunch with the FT *" pan Henry Foy...

źródło: "The Financial Times" - "Lunch with the FT: Donald Tusk" by Henry Foy

...preferencje kulinarne nowego przewodniczącego Rady Zjednoczonej Europy, pana Donalda Tuska...

...zmierzając do będącego nieuniknioną konsekwencją takiego jadłospisu finału..

"...I think (mówi Donald Tusk) we are close to this moment, that Russia is not our strategic partner. Russia is our strategic problem...." - źródło j.w.

...czego w żaden sposób nie tłumaczy, nie wyjaśnia ani nie usprawiedliwia okoliczność...

"... There is time for one more shot of Goldwasser..." - źródło j.w.

...tak sądzę z całą stanowczością znając się nie tyle na polityce (...), co akurat bez wątpienia na mocy sprawczej wszelkiego rodzaju trunków to i owszem...

:-(


* "This column is a weekly interview in the Life & Arts section with leading cultural and business figures."
źródło: "FT - Lunch with the FT"